روز سوم دسامبر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جهانی معلولان اعلام شد. هدف از این اقدام ارتقاء حقوق و رفاه افراد معلول در تمام عرصه های جامعه و توسعه و افزایش آگاهی از وضعیت افراد معلول در هر جنبه ای از زندگی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
به تناسب رشد جمعیت شهرنشین در جهان، یکی از مهمترین چالشهای فراروی دولت در ایجاد عدالت اجتماعی و اعتلای حقوق شهروندان، مسئلۀ بهرهمندی آنان از حقوق شهری است. در این میان، توجه به حقوق شهروندی آن دسته از افراد که دچار نقصها، محرومیتها یا مشکلات خاصاند و به دلایل گوناگون به حمایتهای مضاعف نیاز دارند، در فرایندی نتیجهمحور بر کیفیت ارائۀ خدمات عمومی در جامعه از سوی دولت و سنجش سطح حکمرانی خوب در سیستم حکومتی تأثیر مستقیم دارد.
معلولان برای زندگی همچون سایر افراد جامعه حقوق مشابه دارند و هیچگونه استثنایی نباید دامنگیر تحقق حقوق انسانی آنان شود؛ یکی از مبتلابهترین موارد تبعیض نسبت به معلولین، اجحاف در بهرهمندی آنان از مفهوم حق بر شهر است. بررسی این نکته که اساساً محیط شهری برای چه قشری از افراد ساخته شده و زیباییشناسی معماری مستظهر به چه رویکردها و حامل چه پیامهایی است، نشانگر میزان ارتباط فرضیههای شهروندی با محیط است. شاید سخنی گزاف نباشد، اگر گفته شود عدم امکان بهرهمندی معلولان از تسهیلات و فضاهای شهری، درواقع نه به خاطر معلولیت آنان بلکه به لحاظ معلولیت اجتماع و ناتوانی آن در سازگاری امکانات فضاهای شهری با نیازهای این طیف از شهروندان جامعه است.
فراهمسازی شرایط حضور معلولان در جامعه و استفاده از تواناییها و تجربیات آنها در زمینههای مختلف سبب تغییر نگرش شهروندان و گسترش فرهنگ پذیرش افراد دارای معلولیت به عنوان شهروندانی با تواناییهای متفاوت و قابل احترام خواهد شد.
مهمترین و پرکاربردترین قانونی که از سالهای دور در حوزۀ مناسبسازی معابر عمومی مورد استناد و استفاده قرار میگیرد تحت عنوان «ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد معلول جسمی ـ حرکتی مصوبۀ شورایعالی شهرسازی و معماری ایران شناخته میشود.
مدیریت شهری باید در راستای آرامش و امنیت و رفاه معلولین جسمی و حرکتی محلهایی را تعبیه کند که رفتوآمد معلولین با مانعی روبرو نگردد. این امر نیازمند نوعی برنامهریزی نوآورانه و خلاق در زمینۀ مسائل شهری است. اساساً توسعۀ هر کشور، در گرو استفادۀ حداکثری از نیروی انسانی، قابلیتها و استعدادهای تکتک افراد جامعه است. کشورهای درحالتوسعه بیش از دوسوم معلولان را در بر میگیرد، ایران نیز جزء همین دسته از کشورها به شمار میرود. فعالیت هر فرد در راستای توسعۀ کشور، نیازمند حضور او در عرصههای مختلف جامعه است.
به نظر میرسد شایستهتر باشد اگر با تغییر دیدگاههای حاکم بر مدیریت شهری و اصلاح نگرش نسبت به معلولین، بهجای طراحی پارک ویژه یا منطقه مسکونی یا سرویس بهداشتی مخصوص معلولین، از ابتدا شهری را طراحی کنیم که همۀ اقشار ــ اعم از معلول، ناتوان، سالخورده و سالم ــ در کنار هم بتوانند، عادلانه و منصفانه، از امکانات موجود در مبلمان شهری استفاده کنند و امکان دسترسی به تمامی تسهیلات و تجهیزات شهری را داشته باشند. مسلّماً در پیش گرفتن چنین رویکردی در فرایندی نتیجهگرا به نفع جامعه و ادارۀ بهتر و شایستهتر آن خواهد بود. این امر محقق نخواهد شد، مگر با تصویب قوانین و مقررات عادلانه و حمایتگرانۀ مسبوق به برنامهریزیها و مطالعات دقیق و علمی و توجه آگاهانه به نیازها، خواستهها و از همه مهمتر، توجه به کرامت انسانی طیف معلول یا ناتوان جامعه.